Cursus “Bridge-in-een-flits-2”

Les 1: Een man met een plan

Het stappenplan voor de leider in een SA-contract luidt als volgt: (Het stappenplan voor de leider in een troef-contract verloopt wezenlijk anders)

Stap 1: Tel je vaste slagen.
Stap 2: Kijk hoeveel slagen je te kort komt
Stap 3: Kijk in welke kleur(en) je slagen kunt ontwikkelen
Stap 4: Selecteer de werkkleur(en).
Er zijn 3 soorten werkkleuren: 1. Kleuren waarin je lengteslagen kunt ontwikkelen. Hiervoor moet je van slag en dat moet je je kunnen permitteren. 2. Het vrijspelen van hoge kaarten (Ook hiervoor moet je meestal van slag) 3. Snijden.

Stappen die je ook altijd (dus ook bij troef-contracten) zou kunnen maken zijn 0.1 t/m 0.5 (deze stappen zijn eigenlijk geen onderdeel van de cursus, maar ik vermeld de stappen alleen voor het geval je hogerop wilt en de extra stappen aan kunt)
Stap 0.1: In het geval van parentelling, zit ik in een goed contract? {Als je vermoedt dat iedereen in 4Sch zal zitten en jij zit in 3SA, dan moet je ofwel een zitsel bedenken waarbij 4Sch down gaat EN 3SA wordt gemaakt ofwel moet je een extra slag maken – want anders zit je toch voor een nul te kaarten}
Stap 0.2: Hoeveel punten hebben wij (en dus zij)?
Stap 0.3: Welke informatie over de verdeling en punten kan ik uit het bieden afleiden?
Stap 0.4: Welke informatie over de verdeling en punten kan ik uit de uitkomst afleiden?
Stap 0.5: Hoe zit het spel dus waarschijnlijk?

Definities:
Vaste slagen zijn slagen die je zo kunt oprapen.
Een werkkleur is een kleur waarin je slagen kunt ontwikkelen. Er zijn 3 soorten werkkleuren:
1. Lengteslagen ontwikkelen (je moet altijd van slag), 2. Vrijspelen hoge kaarten (je zal meestal van slag moeten), 3. Snijden in kleuren met snitposities (je hebt een kans dat je van slag moet)
Aandachtspunten:
■ De kleur met de meeste kaarten is lang niet altijd de kleur waarin je de meeste slagen kunt ontwikkelen
■ Beste werkkleur (= de kleur waarin je de meeste slagen kunt ontwikkelen) (meestal) eerst, uitzonderingsgevallen zijn waar je de entrees voor andere doelen moet gebruiken
■ Let bij de communicatie op: honneurs körte kant eerst (maar let op entrees voor incasseren van vrije slagen)
■ Het totaal aantal slagen wat je in een kleur kunt maken is gelijk aan de som van de vaste slagen in die kleur + het aantal slagen wat je in een kleur kunt ontwikkelen
■ Probeer overslagen te maken als dat mogelijk is, maar zet je contract daarvoor nooit op de tocht – in de long run is dat de beste strategie
De presentatie In pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 01

Les 2: The bloody limit (limietbiedingen)

In pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 02

Les 3: Uitgekiend uitkomen

Bridge in een flits-2 les 03

Een korte uitleg over hoe je de matchpoints uitrekent en hoe van daar uit het het percentage wordt bepaald:
In de NZ-lijn worden alle scores “op een rijtje” van grootte gelegd: de slechtste score krijgt 0 matchpoints (MP), de een na slechtste 2 MP enzovoorts. Zijn 2 scores gelijk, dan delen ze de MP-‘s.
In de OW-lijn doe je precies hetzelfde. Normaliter krijgt NZ het complement van OW. Zo krijgt elk paar een x-aantal MP per spel.
Maximaal is in dit voorbeeld 10 MP te behalen. Je scoort dan met 10 MP 100% op dit spel, 6 MP zou 60% zijn. Zo gaat het met elk spel, en aan het eind van de avond heb je een overall-percentage door het {eventueel gewogen) gemiddelde te nemen over alle spellen.
Scorebrief uitleg op YOUTUBE:


De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 03
Document tegenspelen: tegenspelen
Les 4: Gestoord bieden
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 04

Les 5: Plan B (het maken van een speelplan in een troefcontract)
In een nutshell:
Stap 1: Stel vast hoeveel verliezers je kunt veroorloven
Stap 2: Tel je verliezers per kleur (in hand lange troeven). (Een verliezer is een kaart die niet wordt afgedekt door een winner in de dummy.)
Stap 3: Stel vast hoeveel verliezers je teveel hebt
Stap 4: Bekijk hoe je je verliezers kunt wegwerken
Stap 5: Begin met troeftrekken (behalve als je verliezer(s) weg moet werken via introevers aan de korte kant, of als je eerst een snelle verliezer moet wegwerken op een hoge kaart van de dummy. Een snelle verliezer is een verliezer die zij kunnen oprapen zodra zij aan slag zijn gekomen).

Er zijn grofweg 3 methoden om verliezers weg te werken:
1. Introevers maken aan de korte kant. Hiervoor zal het troeftrekken dus nog even moeten worden uitgesteld. Is dit niet nodig dan: TROEFTREKKEN
2. Verliezers uit de hand weg op hoge kaarten van de dummy.
3. Snijden.

Zijn de troeven bij de tegenpartij getrokken, dan kun je het spel verder behandelen als een SA-contract met dit verschil dat je je eigen aftroevers ook als vaste slagen beschouwt en telt.

Stappen die je ook altijd (dus ook bij SA-contracten) zou kunnen maken zijn de stappen 0.1 t/m 0.5 (die zijn eigenlijk geen onderdeel van de cursus, maar ik vermeld de stappen alleen voor het geval je hogerop wilt en de extra stappen aan kunt)
Stap 0.1: In het geval van parentelling, zit ik in een goed contract? {Als je vermoedt dat iedereen in 4Sch zal zitten en jij zit in 3SA, dan moet je ofwel een zitsel bedenken waarbij 4Sch down gaat EN 3SA wordt gemaakt ofwel moet je een extra slag maken – want anders zit je toch voor een nul te kaarten}
Stap 0.2: Hoeveel punten hebben wij (en dus zij)?
Stap 0.3: Welke informatie kan ik uit het bieden afleiden? D.w.z. hoe zitten de punten verdeeld over linker- en rechter-tegenstander?
Stap 0.4: Welke informatie kan ik uit de uitkomst afleiden?
Stap 0.5: Hoe zit het spel dus waarschijnlijk, en welke kaart zit waar?

Een voorbeeld hoe die extra stappen kunnen helpen:

De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 05
4-4 hoog fit troefcontracht
Het speelplan in een SA-contract vs. het speelplan in een troefcontract: speelplan.

Klik op het plaatje om het te vergroten

Les 6: Prioriteiten (op herhaling)
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 06 vs B5- 01.

De definitie van Reverse: Reverse

Herhalingsoefeningen (herbieding) d.m.v. biedkaartjes:biedkaartjes herbieding.

LET OP: LES 7 tot/met 12 zijn op de locatie van Bridgeclub Gisolf: De Vleugel, Aart van der Leeuwlaan 4. Denk eraan dat hier voor het parkeren betaald moet worden!

Les 7: De snit
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 07.

Les 8: Het rode kaartje
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 08.
Aanvullende info: Doublet.pdf.

Verdieping (GEEN onderdeel van de cursus, alleen voor de fijnproevers!):
Voor de fijnproevers hebben we dit document waarin wordt uitgelegd hoe je op laag niveau ook strafdoubletten kunt spelen: Doubletten les 8-2-v2
ALLEEN voor degenen dit dit document bestudeerd hebben is er een TEST gemaakt.

Les 9: Samenwerken
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 09.

Aanvullende info: tegenspelen.pdf.

Les 10: Naar Slem
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 10.

“De 1Klaveropening kan een doubleton zijn” is niet hetzelfde als “De 1Klaver-opening is een doubleton”. In het bieden kan je gaandeweg meestal wel uitmaken hoeveel klavers er minimaal zitten:

Les 11: De verbinding
Een les over communicatie en entrees: aanvulling op les 1 (het speelplan in een SA-contract) en les 5 (het speelplan in een troefcontract)
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 11.


Als bij onderstaand probleem de troeven 3-2 zitten, dan is er geen probleem. Je moet dus rekening houden met een 4-1 zitsel in troef (een 5-0 zitsel of 0-5 zitsel kan je niet aan).

Klik hier voor de oplossing.
Eelco was het snelst met de goede oplossing, de fles wijn is voor hem.

Les 12 (20 april) – Conventies (laatste les)

Een les over spelregels, alerteren en conventies
De presentatie in .pdf-vorm: Bridge in een flits-2 les 12 vs B5- 01.

Drie onmisbare, nieuwe conventies zijn
– Het negatief doublet: Negatief doublet
– Vierde kleur: De vierde kleur Spreek af dat dit bod MF (Manche Forcing) is, dat maakt je bieden flexibeler.
– Bod in kleur tegenpartij. Vraagt stop voor SA. Doe dit alleen wanneer er een “veilige haven” is, m.a.w. een fit in een bekende kleur.

De spelregels van Bridge zijn complex. Dat komt omdat vrijwel elke afwijking van de normale voortgang van het spel Ongeoorloofde Informatie (OI) oplevert. Daarvoor moet je dus weten wat afwijkingen van de normale gang van zaken zijn. Beginnende bridgers weten dit vaak niet altijd. Daarnaast is de WL passief. Hij grijpt pas in als de spelers daar om vragen, en dat moet direct nadat de afwijking heeft plaatsgevonden dus de WL moet direct geroepen worden. De meeste beginners weten deze 2 zaken niet met als gevolg dat ze bij onregelmatigheden aan het kortste eind trekken.

De WL moet direct geroepen worden omdat voor tal van onregelmatigheden er procedures bestaan die de OI teniet doen, vanaf de onregelmatigheid. Zou je doorspelen/doorbieden en later de WL willen roepen, dan kan de WL de voorgeschreven procedure niet meer (volledig) uitvoeren. De spelregels zeggen daarom dat als de niet-overtredende partij doorbiedt/doorspeelt de overtreding geaccepteerd is. De WL doet dan niet meer aan scoreherstel. Ergo, doet iemand een onvoldoende bod, een bod voor de beurt of wil hij 2x bieden in dezelfde biedbeurt, laat hij een kaart vallen of speelt hij voor de beurt of verzaakt hij, roep dan meteen de WL. Ook als je zelf de onregelmatigheid begaat, al is dat niet verplicht volgens de spelregels, dat is wel netjes en het getuigt van een sportieve wedstrijdmentaliteit.

Een boekje voor clubbridgers, waarin de rechten en plichten beschreven staan kunt u hier downloaden. Lees het door en doe er je voordeel mee aan de bridgetafel!

testhierhier

4 thoughts on “Cursus “Bridge-in-een-flits-2”

  1. Hi Kees,
    De les nog eens nalopend zeg je na 4.30 min. Bij storing door doublet(1)
    noord heeft een goede kaart behalve harten…..hoe weet je dat met 1 klaver opening en daarna doublet

    • Goed opgemerkt Nicole!
      Ja, dat is een verspreking. DE gesproken tekst zou kloppen bij een 1Ha – opening (en dat was het eerst). Maar in de tekst staat nu 1Kl, dus waar Harten gezegd wordt daar moet Klaver gehoord worden.

      De video is aangepast met dien verstande dat er een rood tekstballontje is bijgeplaatst.
      Sorry voor de eventueel opgeroepen misverstanden.

  2. Goedemorgen Kees!

    Het was weer een leuke les gisteren, 23-2-2023, dank je en Joke is ook prima!
    Begrijp ik niu dat je huiswerk rondstuurt?
    Ik heb dat tot nu toe niet ontvangen.
    Ik zet hieronder mijn emailadres. Misschien kan ik dan ook op de lijst.

    • Ik zal als ik de toets gemaakt heb, iedereen een link sturen per email. Maar het klopt dat ik nog niet zover ben. Lastig om een goede toets te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *