De NBB en het coronavirus

Als je de epidemie-ontwikkelingsmodellen volgt (van bijv. Peak Prosperity of Dr. John Campbell, beiden op Youtube te volgen) dan ligt de gevreesde coronavirus-piek (in het aantal patienten) voor eind mei bij ongewijzigd beleid. Mogelijk is het over 2 weken al zover dat niemand meer de deur uitmag (een maatregel die de overheid zou moeten nemen om de piek te vertragen), maar over 3 weken is dat tamelijk zeker het geval, volgens Peak Prosperity. Vooral Peak Prosperity is goed, Chris Martensen heeft tot nu toe in al zijn voorspellingen gelijk gekregen, en sommige zaken zijn al maanden geleden voorspeld. Epidemieen volgen een exponentieel model zodra de R0 (ver) boven 1 ligt. Een R0>1 wil zeggen dat elke patient meer dan 1 anderen aansteekt.; de R0 van het coronavirus lijkt gemiddeld op ongeveer 4 te liggen.

De NBB volgt nu nog de RIVM-richtlijnen maar als je goed naar de ondertoon in de berichtgeving en meningen van de experts luistert, dan zijn de maatregelen die het RIVM nu voorstaat volstrekt onvoldoende.
Het is voor de overheid ook lastig, ze moeten schipperen tussen de economie laten draaien of nu alvast de schade, het verlies alvast nemen om straks de ziekenhuizen en het zorgstelsel niet over de kop te jagen. Maar de overheid is ook afhankelijk van de mening van het publiek en tevens is het ook een overheidstaak om het publiek geen paniek aan te jagen.

Edoch, het is simpel. Met een R0 van ongeveer 4 en een incubatietijd van 2-7 dagen verdubbelt naar schatting elke 4-6 dagen het aantal coronapatienten. Half mei zijn er dus ca.400.000 Coronapatienten. Kan eind mei zijn, maar kan ook begin mei zijn, alles ervan uitgaande dat je nu geen enkele extra maatregel zou nemen om de uitbraak in te dammen. Erg veel speling zit hier niet eens in. Verder, ca. 12% van de coronapatienten wordt zo ziek dat ze naar een ziekenhiuis-IC moeten. Maar als iedereen tegelijk ziek wordt, dan is er tegen die tijd volstrekt onvoldoende ziekenhuiscapaciteit, nog afgezien van het feit dat het ziekenhuispersoneel zelf ook deels ziek wordt en ook zal uitvallen.

Kijk maar naar Italie. Drama daar, juist omdat ze de epidemie te laat hebben geprobeerd af te remmen. En in vergelijking met Nederland waren initieel hun maatregelen al heel wat drastischer dan wij hier nu nemen. En we lopen op Italie maar ca. 3 weken achter. Dus ik maak me grote zorgen over wat er hier komen gaat. Want zelfs als je gespaard wordt voor een coronainfectie, maar over een maand iets geheel anders krijgt (bijv. een ongeluk, of een infectie die niets met corona te maken heeft) dan kan je het schudden voor wat betreft adequate zorg.

We mogen aannemen dat de overheid zich dit ook realiseert. Voor de overheid gaat de keuze dus tussen het nu alvast nemen van economisch verlies of straks een hoop doden in het 50+-domein omdat het zorgstelsel het allemaal niet meer aan kan. In Italie kiezen ze nu voor minder doden, maar eigenlijk zijn ze te laat, de zorgstelsel-situatie is daar op sommige plekken al compleet uit de hand gelopen, met IC-bedden op de gangen en ziekenhuis-stops. Onze overheid hikt nu aan tegen de keuze voor extra isolatiemaatregelen (die geld kosten, maar die ze uiteindelijk toch zullen moeten nemen), maar doen ze dat binnen 2 weken niet dan heb je over 4 weken het Italie-scenario en kun je ca. half mei geen adequate zorg meer bieden, voor geen enkele ziekte!

Deze “griep” is (blijkt) 20 tot 30 keer dodelijker dan een “gewone” griep. Daarnaast zijn er minstens 2 varianten van het coronavirus tegelijkertijd in omloop (het L-type en het S-type), en als je geneest van de ene variant ben je daarmee niet automatisch immuun voor de andere. Verder blijkt het dat sommige “genezen” patienten nog gewoon besmettelijk blijven, dus die zouden (om anderen te beschermen) toch nog in zelf-quarantaine moeten blijven, terwijl ze dat van zichzelf niet zo voelen. En die genezen patienten worden hier in Nederland niet eens getest (wat ze in Zuid-korea wel doen, en waar deze data ook vandaan komt), dus blijven die genezen patienten de ziekte verspreiden. We zijn er dus voorlopig ook niet van af.

Ook de door iedereen voorspelde wensdroom dat met het intreden van de lente het virus uitsterft is gebaseerd op nul,nul data voor wat betreft DEZE griep. Niemand WEET dat. We HOPEN het alleen maar met zijn allen (omdat dat geldt voor andere griepsoorten), maar aangezien de ziekten ook in Australie voorkomen (waar het nu volop zomer is) heb ik weinig vertrouwen in het uitkomen van die wensdroom. Er zijn verder geen medicijnen, en er is geen natuurlijke immuniteit, er is (nog) geen vaccin, het virus is uiterst besmettelijk, dus voorlopig is de enige oplossing te trachten er niet mee in comtact te komen, in het belang van het voorkomen van een piek in het aantal patienten, en dat zou eigenlijk iedereen als plicht moeten opvatten. In China doen ze dat, en daar lijken ze de R0 inderdaad beneden de 1 te krijgen.

Dat is de enige manier, we moeten kortom collectief kiezen voor sociale isolatie, om er voor te zorgen dat àls we het krijgen, tezijnertijd toch nog eventueel de zorg zouden kunnen krijgen die we dan nodig hebben. Het enige positieve wat je nu zelf lijkt te kunnen doen is dat er studies zijn (overigens nog niet bevestigd) dat met voldoende vitamine D in het bloed de kans op infectie wordt verkleint (wat op zich logisch klinkt, want een hoog vitamine D gehalte in het bloed zorgt ook voor een reductie in de kans op andere infectiesoorten).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *