Op 25 maart meldde het RIVM dat de “Groei van aantal besmettingen neemt af”. Dat gebeurde 1 dag lang. Een normale fluctuatie in een groeipatroon.
Nu snap ik de wens optimistisch te zijn. Maar snap de statistiek. Er is helemaal nog niets om optimistisch over te zijn. Allereerst is een patient in de eerste week asymptomatic, daarna volgen 2 weken met “milde” klachten, vervolgens zijn er 2 dagen dat de patient zich goed voelt, om daarna in 12% van de gevallen in het ziekenhuis te belanden, voor een periode van 2-4 weken lang (als de patient niet overlijdt). De maatregelen die de regering genomen heeft zijn goed, maar pas anderhalve week oud. We mogen de gevolgen daarvan dus pas merken als we ten minste nog eens anderhalve week verder zijn.
Dus hoe kan RIVM/NOS.NL het in je hersens halen om er zo optimistisch te doen met “Groei aantal besmettingen neemt af” als er welgeteld 1 dag minder besmettingen worden gemeld?
Het directe gevolg van deze positieve berichtgeving is dat iedereen die het niet 100% serieus neemt, denkt “O het kan weer”. M.a.w. je lokt slecht gedrag hiermee uit.
In het zelfde artikel staat op de website ook “De druk op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen is enorm: de piek wordt eind mei verwacht.”. Mee eens, dat zou logisch zijn. Maar daarmee geeft RIVM/NOS.NL wel aan dat ze zelf ook denken dat het een normale fluctuatie in de statistiek is.
Maar ondertussen stimuleert RIVM/NOS.NL wel slecht gedrag!!