Slechte berichtgeving NOS.NL

Op 25 maart meldde het RIVM dat de “Groei van aantal besmettingen neemt af”. Dat gebeurde 1 dag lang. Een normale fluctuatie in een groeipatroon.

Nu snap ik de wens optimistisch te zijn. Maar snap de statistiek. Er is helemaal nog niets om optimistisch over te zijn. Allereerst is een patient in de eerste week asymptomatic, daarna volgen 2 weken met “milde” klachten, vervolgens zijn er 2 dagen dat de patient zich goed voelt, om daarna in 12% van de gevallen in het ziekenhuis te belanden, voor een periode van 2-4 weken lang (als de patient niet overlijdt). De maatregelen die de regering genomen heeft zijn goed, maar pas anderhalve week oud. We mogen de gevolgen daarvan dus pas merken als we ten minste nog eens anderhalve week verder zijn.  

Dus hoe kan RIVM/NOS.NL het in je hersens halen om er zo optimistisch te doen met “Groei aantal besmettingen neemt af” als er welgeteld 1 dag minder besmettingen worden gemeld?

Het directe gevolg van deze positieve berichtgeving is dat iedereen die het niet 100% serieus neemt, denkt “O het kan weer”. M.a.w. je lokt slecht gedrag hiermee uit.

In het zelfde artikel staat op de website ook “De druk op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen is enorm: de piek wordt eind mei verwacht.”. Mee eens, dat zou logisch zijn. Maar daarmee geeft RIVM/NOS.NL wel aan dat ze zelf ook denken dat het een normale fluctuatie in de statistiek is.

Maar ondertussen stimuleert RIVM/NOS.NL wel slecht gedrag!!

 

Case case cluster cluster boom

En nu komt dus de boom. De Brabantse ziekenhuizen kunnen de toestroom al niet meer aan. De hulp van het leger wordt ingeroepen. Het is 21 maart. Het carnaval was rond 23 februari. Dat is dus de tijd die nodig is voor het virus om in een patiënt tot volle wasdom te komen. De huidige patiënten hebben vermoedelijk nog niet aan zelfisolatie gedaan.
De R0 is 3.6 tot 6.7. De tijd voor verdubbeling voor het aantal patiënten is ongeveer 4-5 dagen. Ca. 12% van de patiënten heeft IC-hulp nodig, d.w.z. Dat ze aan de beademing moeten. Een kwart tot de helft daarvan redt het niet. Een ieder kan voor zichzelf de consequenties uitrekenen. Laat je overigens niet misleiden door wat de overheid noemt ‘milde’ klachten. Dat is alles wat zit tussen een kuchje en een fikse longontsteking. De definitie die gehanteerd wordt voor ‘milde’ klachten is dat je nog net niet aan de beademing moet.
Nederland zit pas enkele dagen in zelfisolatie. In de tijd dat Nederland nog niet aan zelfisolatie deed was de verdubbelingsgraad van 4-5 dagen nog actueel, wat het daarna zal worden moet de tijd uitwijzen. De groei van het aantal patiënten zal niet eerder dan na een maand (hopelijk). Eerder hoef je dat in elk geval niet te verwachten.
Laten we hopen dat er iets opduikt als een goedkoop medicijn als hydrochlorine, want anders is Nederland eind mei verandert in een spookstaat.

Enkele consequenties

– Omdat mensen gedwongen meer qualitytime met elkaar hebben zal er over ca. 9 maanden een geboortegolf volgen.
– De Olympische Spelen zullen worden afgelast
– Het Eurovisie songfestival zal worden afgelast
– Vanwege het te verwachten aantal doden wordt de huizencrisis kleiner (alhoewel die zo groot is dat je niet zal kunnen spreken dat die wordt opgelost)
– De huidige steunmaatregelen gaan richting bedrijven, en er komt geld bij. Voor de crisis was het al zo dat het geld bij de bedrijven tegen de randen opkloste, na de crisis zal dat helemaal het geval zijn. Waar gaan die het geld aan besteden? Aan vastgoed. Met als gevolg dat een particulier straks helemaal geen huis meer kan kopen.

“We staan voor een crisis” is een understatement

Bij de start van de tweede wereldoorlog in 1940 waren er in het begin 8.729.000 Nederlanders. Er zijn in WOII 7.900 militairen omgekomen, er waren 88.900 burgerslachtoffers (inclusief het verzet) en 102.000 Joodse holocaustslachtoffers. Totaal 198.800, oftewel 2,32% van de populatie van het begin. Dit over een periode van 5 jaar, oftewel 0,464 % per jaar.

Nederland telt nu ca. 17.300.000 inwoners. De verwachting is dat in de loop van alleen dit jaar al ca. 50% ziek wordt van het coronavirus. (Volgend jaar wordt van de overgebleven 50% nog eens minstens 30% ziek). Van die 50% heeft ca. 12% beademingsapparatuur op een IC-hulp nodig. Krijg je geen beademing en/of extra zuurstof, dan ben je ook in het ziekenhuis nagenoeg verloren. Maar omdat de ziekenhuiscapaciteit onvoldoende is, gaat dat dus gelden voor ca. 1 miljoen Nederlanders. Ca. de helft hiervan gaat dus overlijden. Dat zijn de directe slochtoffers.

Maar ook alle ‘gewone’ slachtoffers (verkeersongelukken, brand, de normale infecties, hartaanvallen, kanker etc.) zullen als gevolg van de overbelasting van het zorgstelsel ook niet meer adequaat geholpen kunnen worden. Dat zijn de indirecte slachtoffers.

En dan zijn er de mensen die ziek worden doordat ze vanuit hoofde van hun werk contact met het virus niet kunnen vermijden. In de eerste plaats de zorg, het verplegend personeel, de doktoren. Maar ook de politie, de vuilnisophalers, en supermarktmedewerkers.

Een realistische schatting is dus dat er aan het einde van 2020 er ca, 600.000 minder Nederlanders zullen zijn als gevolg van het coronavirus. Dat is in absoluut aantallen 3x zoveel slachtoffers dan in WOII, terwijl de bevolking grofweg maar 2x zo groot is. En die ramp vindt plaats in 1 jaar, i.p.v. de 5 van WOII. En de ramp stopt niet in 2021.

Als het inderdaad zo is dat je immuun bent nadat je het gehad hebt, dan vind ik dat je in de zorg met gaan werken of ondersteunen (als chauffeur of als schoonmaker).

Rutte’s kortzichtige korte termijn denken


Het feit dat kinderen ZELF de ziekte goed doorstaan wil niet zeggen dat ze de ziekte niet overdragen. Rutte doet (ala Trump) aan wensdenken en verkiest de economie (korte termijn) boven het volgende scenario:
Kinderen dragen de ziekte massaal over aan hun ouders en aan hun leraren. Ouders en leraren vallen dan uit. Er is al een lerarentekort. En er zullen, als gevolg van de beslissing de scholen NIET te sluiten, coronavirus-weeskinderen ontstaan, omdat een deel van die ouders niet geholpen kan worden door het zorgstelsel. Wil je dat op je geweten hebben, Rutte?
De economische schade op langere termijn is dan trouwens vermoedelijk ook groter, als je de scenario’s naast elkaar legt. Hoe dan ook is de beslissing, de scholen NIET te sluiten, kortzichtig.