Right through the pack

In dit boek krijgt elke kaart een hommage. Een van de leukste storys is die van h9, “an unloaded Pistol”.

Spel 8 / West / Niemand A B 9 6 2
A B 6
10 3
A 10 3
7 4 5
5 H V 10 8 7 2
V 9 8 6 B 5 4
8 7 6 5 4 2 V B 9
H V 10 8 3
9 4 3
A K 7 2
H

Zuid opende 1s en het bieden stopte pas bij 7s. Nadat West met 8 is uitgekomen zijn er 12 slagen te zien, maar waar moet de 13e vandaan komen?

Na H, A, H, A K, getroefd, met naar de hand en nogmaals getroefd blijft er dit over met Noord aan slag:

Spel 8 / West / Niemand B
A B 6
A 10
5 H V 8 7
7 6 5 4 2 V B
V 8 3
9 4 3

Zuid vraagt zich af of Oost de verdeling van de en over West en Zuid al kan kennen. Na A bekent West nog en is het antwoord : nee.

Zuid steekt over in troef en speelt zijn laatste troeven uit, waarbij hij in Noord zijn dumpt. Nu het plaatje vanuit Oost: Zuid heeft voor hem nog een , dus als in Noord de laatste wordt opgeruimd, kan Oost afstand doen van zijn laatste en hopen dat zijn partner 9 heeft. Dan valt het doek als Zuid met 9 komt. Schitterend!!

Nogmaals verkrachte berichtgeving nu.nl

Zie http://www.nu.nl/wetenschap/3625294/genetisch-gemodificeerde-mais-eindelijk-europese-markt.html

Alleen de titel al, deze is nogal tendentieus. Alsof we dat met zijn allen willen. Niet dus.

Echter, er staat:
“De nieuwe genetisch gemodificeerde mais heeft een resistentie ingebouwd tegen de maisboorder, een motvlinder wiens rups grote schade aanricht aan maïsplanten.”

Die formulering is duister. Hoe kan een plant nu resistent zijn tegen opeten? Dus hoe DuPont het doet is me niet recht duidelijk (en wordt me ook niet duidelijk na lezing van het nu.nl-artikel), maar in de VS heb je iets dergelijks met de gemodificeerde mais van Monsanto.

Er is een bestrijdingsmiddel (round-up) van de firma Monsanto en gemodificeerde mais (ook van Monsanto, dat trouwens ook leverancier van het in Vietnam gebruikte ontbladeringsmiddel Agent-orange was). De gemodificeerde mais kan wel tegen dit bestrijdingsmiddel (in tegenstelling tot niet-gemodificeerde maïsvarianten). “Kan tegen” wil in dit verband zeggen dat de mais er niet dood van gaat. Alle andere leven (insecten bijv.) gaan wel dood van round-up. De boeren kunnen zo de productie verhogen door grote hoeveelheden round-up op de mais te spuiten, en dat gebeurt dan ook.

De meeropbrengst van de oogst komt uiteindelijk echter niet ten goede aan de boeren (want de productiekosten dalen weliswaar, maar dat geldt voor alle boeren dus de marktprijs daalt ook). De producenten van maisgerelateerde producten verlagen hun prijzen ook niet (zoals de patatprijs ooit wel omhoog ging na een aardappelschaarste, maar daarna is de patatprijs nooit meer gedaald, ondanks overproductie van aardappelen in sommige seizoenen), dus de consument wint ook niets. De enige die erbij wint (en dubbel) is de fabrikant van het bestrijdingsmiddel en de fabrikant van de gemodificeerde mais.

Wat de effecten zijn van de gemodificeerde mais (en de niet-afgespoelde resten van het bestrijdingsmiddel die in het voedsel terechtkomen) voor de volksgezondheid is onbekend. Maar als er een negatief effect is, dan gaat Monsanto/DuPont dat zeker niet betalen. Die negatieve effecten (als die er zijn) betaalt de consument via een verhoging van de zorgpremie.